jouw beleid,
zijn liquidatie
Eind 2023 lanceerde de Gemeente Rotterdam een campagne met slogans als ‘Kijk jij verder dan je lijntje?’, ‘Er kleeft bloed, aan jouw pil’ en ‘jouw lijntje, zijn liquidatie’. Als reactie daarop heeft de MDHG een tegencampagne opgezet met de slogan: ‘Jouw beleid, zijn liquidatie’.
Deze tegencampagne is breed verspreid in zowel Rotterdam als Amsterdam om bewustwording te vergroten en een kritisch tegengeluid te geven. De MDHG vindt dat de problemen rondom drugs veroorzaakt worden door het verbodsbeleid en niet door de drugs zelf. Door de schuld van de problemen van het drugsverbod in de schoenen te schuiven van de gebruikers zelf, los je niks op.
ROTTOCHOPDAM
Na de smakeloze ‘Jouw lijntje, zijn liquidatie’-campagne, verraste Rotterdam ons recentelijk met weer een nieuwe stompzinnige actie. Straatnaambordjes van de Coolsingel, de Rakstraat en de Groene Hillendijk werden veranderd in de Cokesingel, de Nakstraat en de Groene Pillendijk.
Maar dat was nog niet alles: de jongens en meisjes van het reclamebureau wisten na heel wat declarabele uurtjes brainstormen nog heel wat meer straatnamen te veranderen. De Emmalaan werd MDMA-laan, de West-Kruiskade de West-Snuifkade en de Laan op Zuid de Lijn op Zuid.
Een groot succes: de wethouder verscheen weer met een foto en wat quotes in verschillende media en kon daar beweren de drugsproblematiek uitermate serieus te nemen. Verschillende jongeren leerden voor het eerst verkeersborden te ontvreemden en in verschillende studentenhuizen hangen nu reminders dat je natuurlijk ook nog altijd gewoon lekker high kunt worden. De war on drugs kan nog wel weer even verder…
doe mee en deel deze campagne op sociale media en binnen uw netwerk
Waarom deze tegencampagne?
De MDHG en haar achterban willen beleidsmakers erop wijzen dat de problemen rondom drugs veroorzaakt worden door het verbodsbeleid en niet door de drugs zelf. Door de schuld van de problemen van het drugsverbod in de schoenen te schuiven van de gebruikers zelf, los je niks op.
Daarnaast vindt de MDHG dat de Rotterdamse campagne misdaden te snel in verband brengt met drugs. Terwijl in veel gevallen dat niet aantoonbaar is. Ook op de website van de Rotterdamse campagne staat het volgende – in kleine letters – benoemd: “(…) hierbij valt op te merken dat niet van elke explosie of elk schietincident bewezen kan worden dat er een link is met drugscriminaliteit.“.
De Rotterdamse politie zal het daar hoogstwaarschijnlijk mee eens zijn, want die deelde in augustus 2023 dit artikel met de volgende quote:
“Lang niet alle explosies zijn te relateren aan zware drugscriminaliteit.”
