Wat doen we?
De MDHG zet zich in voor druggebruikers, dak- en thuislozen en maakt zich hard om drugs uit het strafrecht te halen. Meerdere keren per jaar organiseert de MDHG evenementen en overleggen om daar ruchtbaarheid aan te geven. Dit doen we door middel van drie doelstellingen:
Individuele Belangenbehartiging
Collectieve Belangenbehartiging
Drugs uit het Strafrecht
Individuele belangenbehartiging
Individuele belangenbehartiging betekent dat wij opkomen voor de belangen van de desbetreffende persoon. Denk aan o.a. het plegen telefoontjes, schrijven en vertalen brieven (van ambtelijke taal naar begrijpelijke taal), meegaan naar screenings, afspraken en zittingen, we dienen klachten in, verstrekken informatie en bieden administratieve ondersteuning. We zijn het luisterend oor, verhelderen de hulpvragen, stellen een plan van aanpak op, proberen schuldhulpverlening op te starten als er nog een wachtlijst is, verwijzen door, melden aan en bemiddelen.
Collectieve belangenbehartiging
De individuele belangenbehartiging vormt voor ons de basis voor de collectieve belangenbehartiging van druggebruikers en dak- en thuislozen.
Collectieve belangenbehartiging doen we door veel in gesprek te gaan met bijvoorbeeld instellingen, ambtenaren en beleidsmakers en deel te nemen aan allerlei soorten overlegvormen, waar we voor uitgenodigd worden, waar we ons zelf voor uitnodigen of die we zelf organiseren.
Drugs uit het strafrecht
De MDHG pleit er voor om drugs uit het strafrecht te halen, een voor de positieverbetering van onze leden essentiële doelstelling. Decriminalisering leidt tot een menselijker drugsbeleid, waarbij vervolging en opsluiting niet langer centraal staan. Zolang dit nog geen realiteit is, blijft de MDHG het (internationale, landelijke en lokale) drugsbeleid aandachtig en kritisch volgen en zal het haar visie daarop duidelijk blijven maken.
De ondersteuners van Amsterdam
Samen met Mee Amstel en Zaan, Cliëntenbelang Amsterdam, Bureau Straatjurist en de Daklozenvakbond biedt de MDHG onafhankelijke cliëntondersteuning. Lees hier meer over de ondersteuners van Amsterdam en onafhankelijke cliëntondersteuning.
Gratis onafhankelijke cliëntondersteuning voor elke Amsterdammer
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste zorg of ondersteuning? Of wil je graag dat iemand met je meegaat naar een gesprek met een professional, hulpverlener of ambtenaar? Deze ondersteuning is er in de vorm van onafhankelijke cliëntondersteuning. Gratis en beschikbaar voor elke Amsterdammer.
Informatie en advies op maat
Een cliëntondersteuner geeft onafhankelijke informatie en advies. En helpt om zelf keuzes te maken welke zorg en ondersteuning het beste bij je past. Er is ondersteuning mogelijk op allerlei gebieden: van wonen tot jeugdzorg en van geldproblemen tot zorgverlening.
Samen met een cliëntondersteuner bekijk je wat nodig is en wat de mogelijkheden zijn aan ondersteuning. Cliëntondersteuners helpen de wensen goed te beschrijven en bij het aanvragen van hulp en ondersteuning. Ook bij bezwaar en beroepszaken en bij klachten over de zorg is de hulp van een onafhankelijk ondersteuner mogelijk.
Deondersteunersvanamsterdam.nl
Op de website www.deondersteunersvanamsterdam.nl vind je meer informatie over deze gratis ondersteuning. Ook lees je er verhalen van Amsterdammers over hun ervaring met onafhankelijke cliëntondersteuning. En kun je een keus maken uit een van de vijf organisaties die onafhankelijke cliëntondersteuning bieden.
MDHG
Openingstijden
De MDHG is iedere werkdag geopend van 10:00 tot 16:30 uur.
Wilt u tussen 13:00 uur en 16:30 uur gebruik maken van een computer of de telefoon of wilt u een medewerker spreken? Maak dan even een afspraak.
De MDHG is bereikbaar met de metro of tram 14, halte Waterlooplein.
Jonas Daniel Meijerplein 30
1011 RH Amsterdam
T 020 - 6244775
@ info@mdhg.nl